Każdy, kto kiedykolwiek próbował otworzyć punkt gastronomiczny wie, jak trudno jest spełnić wymogi sanepidu. Wszystkie ich zasady są logiczne i uzasadnione, jednak dla nas – jako dla korzystających z punku na co dzień – są często niepotrzebnym utrudnieniem. Dlatego wytłumaczę teraz, jakie wymogi ma sanepid jeżeli chodzi o zlewy i umywalki.

Zlew na sklepie, w szatni i łazience

biały zlew sklepZałóżmy, że otwieramy lodziarnie. Dzielimy ją na halę sprzedażową, szatnię, łazienkę pracowniczą i pomieszczenie gospodarcze. Każde z pomieszczeń ma inne wymogi, każde też powinno mieć konkretną ilość zlewów do dokładnie wyznaczonego celu. Zacznę od hali sprzedażowej. Tam powinniśmy ustawić trzy zlewy. Dlaczego akurat trzy? Gdyż potrzebujemy jednego zlewu do mycia naczyń, drugiego dla pracowników przeznaczonego do mycia rąk i trzeciego, służącego tylko i wyłącznie do mycia owoców. W szatni powinniśmy mieć jeden – dla pracowników, aby korzystali z niego przed i po przyjściu do pracy. W szatni najlepiej jest postawić biały zlew sklep z armaturą łazienkową powinien mieć niedrogie modele. Ilość zlewów w pomieszczeniach gospodarczych zależy nie tylko od ich ilości, ale i od ich przeznaczenia. Na pewno potrzebujemy zmywaka w którym będziemy myć naczynia, potrzebujemy też typowego zlewu do wylewania brudnej wody po myciu podłogi. Jeżeli produkujemy coś na zapleczu, to każdy rodzaj produkowanego towaru to jeden zlew – w tym wypadku potrzebujemy jedną dodatkową sztukę. Na koniec musimy zamontować jeden w łazience pracowniczej – tego akurat nie trzeba w żaden sposób argumentować.

Tak więc ile ostatecznie potrzeba nam zlewów, by otworzyć lodziarnie? Jak widać przynajmniej osiem. Oczywiście liczba ta jest zmienną, zależną od ilości produkowanych i sprzedawanych towarów. Najlepiej przy otwarciu takiego punktu skonsultować się ze specjalistą w dziedzinie zasad sanepidu.

Related Posts