W obiektach gastronomicznych bardzo ważne jest utrzymywanie czystości. Szczególnie istotne jest dezynfekowanie powierzchni, które mają kontakt z żywnością. Wiadomo, że w takich miejscach zdarza się, że resztki organiczne trafiają na podłogę lub w inne miejsca. Tam zaczynają gnić i rozwijają się różne bakterie, grzyby, pleśnie.

Środek czystości z alkoholami i aktywnym tlenem

środki czystości dla restauracji w OpoluWłaśnie z tego powodu należy regularnie dezynfekować powierzchnie w kuchniach, zakładach mięsnych, ubojniach i nie tylko. Do tego potrzebne są odpowiednie środki czystości, które poradzą sobie nawet z bardzo odpornymi drobnoustrojami. Strefy przetwórstwa żywnością są szczególnie narażone na obecność bakterii, wirusów, grzybów. Na polskim rynku dostępne są preparaty, które można stosować na wszystkich powierzchniach oraz urządzeniach zmywalnych. Takie środki czystości dla restauracji w Opolu mogą być stosowane w krajalnicach, lodówkach, ladach chłodniczych, frytkownicach, blatach. Możliwe jest również dezynfekowanie tymi środkami taśm produkcyjnych, maszynek do mielenia mięsa, stołów, podłóg i wielu innych. Jak widać, praktycznie każdą powierzchnię w obiekcie gastronomicznym można odkazić za pomocą tego typu środków czystości. Wszystkie wyżej wymienione powierzchnie wymagają niezbędnej czystości mikrobiologicznej. Jakie substancje znajdują się w preparatach czyszczących, że są w stanie poradzić sobie z bakteriami, wirusami i grzybami? Najczęściej są to mieszaniny alkoholi oraz aktywnego tlenu.

Spektrum działania na drobnoustroje jest naprawdę szerokie w tego typu preparatach. Warto również wspomnieć o tym, że takie środki czystości nie niszczą powierzchni nawet w czasie długotrwałego kontaktu. W środkach znajdują się poza tym komponenty antykorozyjne, co jest bardzo ważne w czasie czyszczenia powierzchni metalowych.

Related Posts